• Gratis verzending binnen NL boven € 40
 • Binnen 1 werkdag verzonden
 • Gratis verzending binnen EU vanaf € 150

  Tips voor je microdosing routine

  Tips voor je microdosing routine

  Om de effecten van microdosing te kunnen observeren, is een vaste routine aan te raden. Microdosing.nl doet hier een aantal aanbevelingen voor.

  Experts, onderzoekers en ervaren microdosers komen in grote lijnen met ongeveer dezelfde richtlijnen. Een zogenaamd protocol, of microdosing schema, is een richtlijn die bepaalt hoe vaak je microdoseert, om de hoeveel dagen. Het protocol (schema) van Microdosing-onderzoeker James Fadiman is wat ons betreft de beste basis voor een eerste microdosing experiment.

  Na je experiment kun je ervoor kiezen om de richtlijnen te blijven volgen, of ze aan te passen naar wat jou het beste lijkt. 

   

  De routine - hoe vaak microdoseren?

  Fadiman's protocol gaat uit van een 3-daagse cyclus, die je 8 tot 10 weken lang volgt.

  DAG 1: Microdosing dag

  DAG 2: Overgangsdag (niet microdoseren)

  DAG 3: Normale dag (niet microdoseren)

  DAG 4: Microdosing dag

  Daarna: Cyclus vervolgen voor 1 á 2 maanden

   

  Dag 1: de allereerste keer microdoseren

  Kies voor de eerste dosering bij voorkeur een vrije dag uit. Zorg dat je geen verplichtingen hebt en ga bijvoorbeeld lekker wandelen in de natuur. Neem bij voorkeur voor 10.00 uur ’s morgens als eerste de lichtst mogelijke dosering. Zo kun je bepalen of het sterker kan in het vervolg. Om de ideale dosis te vinden, dien je genoeg te nemen om de aanwezigheid van de substantie te voelen, maar niet genoeg dat het je dagelijkse routine in de weg zit. Veel mensen ervaren een verhoogd energiepeil, dus het is aan te raden om 's ochtends te beginnen. Zo voorkom je dat je slecht in slaap valt.

   

  Welke hoeveelheid voor microdosing?

  • Verse truffels: vanaf 0,5 gram tot 3 gram
  • Gedroogde truffels: vanaf 0,2 gram tot 1 gram
  • Gedroogde paddo’s: vanaf 0,1 gram tot 0,4 gram
  • Gedroogde San Pedro cactus: vanaf 0.50 gram tot 2 gram
  • LSD: vanaf 5 microgram tot 20 microgram (let op: dit is zeer moeilijk vast te stellen)
  • 1cP-LSD of 1P-LSD: 5 microgram tot 20 microgram
  • B. caapi extract: (40:1) tussen de 1 en 8 druppels

  Een goede weegschal is dus een aanrader om de geschikte dosering af te wegen. Voor het afwegen van magic truffels (droog of vers) bieden wij een nauwkeurige en betaalbare weegschaal aan. Met name bij meer potente substanties, zoals (1cP-)LSD, is voorzichtigheid geboden - dergelijke doseringen zijn dusdanig laag dat de meeste 'reguliere' weegschalen niet zullen voldoen. 

  Vind je sweet spot

  De belangrijkste stap, wanneer je voor het eerst met microdosing gaat werken, is het vinden van de ideale dosis. Dit wordt de 'sweet spot' genoemd. Om deze te vinden kun je als regel aanhouden dat je tijdens een microdosering normaal dient te kunnen functioneren tijdens je dagelijkse bezigheden en sociale interacties.

  Mocht de dosis te sterk zijn en niet fijn aanvoelen, dan kun je dextrose of suikerhoudende frisdrank nemen. Ook het kruid valeriaan kan soms kalmerend werken.

  Als de dosis te zwak voelt of je merkt simpelweg helemaal niets, neem er dan géén dosis bij, maar verhoog de dosis bij de volgende microdosing dag.

   

  Maak notities!

  Schrijf tijdens of aan het einde van de dag een kort stukje tekst of een schrijf paar steekwoorden op over je bevindingen en inzichten. Vooral je vergaarde inzichten zijn van belang. Dagelijks even stilstaan bij je dag en je gevoelens, en deze vervolgens opschrijven, helpt je om je inzichten concreet te maken.

  Pro tip: Sommige mensen evalueren hun dag telkens op basis van een paar vaste punten, zoals Stemming, Energie, Werk, Slaap, Pijn, Sociaal.

  Schrijf elke dag een paar notities over hoe je dag was. Neem daarin op hoeveel werk je gedaan hebt, hoe productief of creatief het was, en hoe comfortabel of oncomfortabel je je daarbij voelde. Noteer elke verandering die je voelt in relatie tot andere mensen. Noteer elke verandering in je stemming, eetgedrag, fysieke kracht, of symptomen van aandoeningen. Het noteren van dit soort onderwerpen zorgt ervoor dat je nog bewuster omgaat met microdosing. Zo kan het echt een experiment voor persoonlijke ontwikkeling worden. Het is bekend dat door het bijhouden van een dagboek, het makkelijker wordt om je opgedane inzichten om te zetten naar concrete acties en levenskeuzes.

   

  Dag 2: de overgangsdag

  Deze dag wordt de overgangs of transitie dag genoemd. Je neemt dan geen dosering. Deze dag is zeker zo belangrijk. Een microdosering werkt namelijk 2 dagen door in de hersenen. Schrijf ook hier kort op welke evt subtiele verschillen je opmerkt. Voel, ervaar en observeer. En luister pas daarna naar je verstand.

   

  Dag 3: de normale dag

  Deze dag is ook een niet-microdosing dag en wordt de 'normale dag' genoemd. De reden dat er op deze dag niet wordt gedoseerd, is om te voorkomen dat er tolerantie optreedt en om het verschil met de andere twee dagen goed te kunnen onderscheiden.

   

  En verder (dag 4)

  Op de 4e dag neem je de volgende dosering. Bedenk of je meer, minder of hetzelfde qua hoeveelheid werkzame stof wilt innemen. Het is essentieel dat je je ‘sweet spot’ vindt.

  Pro tip: Wanneer je het maximale wilt halen uit je ervaring, kun je met een intentie werken. Dat doe je door voordat je de microdosis neemt een intentie of een vraag te bedenken, waar je die dag aan wilt werken of waar je op wilt letten. Neem deze intentie bewust in gedachten wanneer je de microdosis inneemt. 

   

  BELANGRIJK: Wanneer wordt microdosing afgeraden?

  • Bij personen onder de 18 jaar
  • In combinatie met alcohol of andere drugs
  • Bij zwangerschap of als je borstvoeding geeft
  • In combinatie met medicatie, zoals SSRI's of lithiumcarbonaat
  • In het geval van een psychische of lichamelijke aandoening en/of ziekte
  • Bij kleurenblindheid
  • In extreme gevallen van externe situaties in je leven waar je geen grip op hebt. Het heeft dan geen zin om je hier extra bewust van te worden

   

  BELANGRIJK: Niet dagelijks microdoseren

  Wij adviseren om niet elke dag aan microdosing te doen. Je zult dan niet kunnen monitoren hoe je basisgedrag zoals je productiviteit, creativiteit, humeur en gedrag, wordt beïnvloed. Een ander nadeel van iedere dag microdoseren is gewenning. Er lijkt volgens de data van Fadiman geen tolerantie op te treden bij microdosing, wanneer men zich houdt aan het protocol. Maar wel gaat het bij microdosing om een zeer krachtige stof. Een microdosis psilocybine (de werkzame stof in magic truffels) is na 2 dagen volledig door het lichaam afgebroken. Doe je het dagelijks, dan raken je lichaam en geest waarschijnlijk gewend aan de stof waardoor het meer een gewoonte wordt (zoals koffie of nicotine dat voor veel mensen zijn). Dit noemt men tolerantie. Fadiman raadt ook aan om na 8 tot 10 weken voor minimaal een maand te stoppen, om psychische gewenning te voorkomen. Dit is ook uit veiligheidsoverweging, aangezien er nog geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen van microdosing op de lange termijn.

  Ga naar onze partnerwebsite Microdosing.nl voor meer informatie over:

  Hierbij bevestig ik dat ik ouder dan 18 jaar ben. Wij verkopen uitsluitend producten voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar.