• Gratis verzending binnen NL boven € 40
  • Binnen 1 werkdag verzonden
  • Gratis verzending binnen EU vanaf € 150

    Microdosing en koffie (cafeïne): wel of geen goed idee?

    Microdosing en koffie (cafeïne): wel of geen goed idee?

    Kan ik koffie drinken tijdens het microdoseren? Het is een van de meest gestelde vragen die ons support-team bijna dagelijks in de mail krijgt. Niet verwonderlijk, gezien het feit dat koffie (naast water) wereldwijd de meestgedronken drank is. Ons advies? Minder of stop met het drinken van koffie tijdens het microdoseren. In dit artikel gaan we een stuk dieper in op de redenen hiervoor, en geven ook wat tips voor alternatieven.

    Cafeïne: voordelen, maar ook flink wat nadelen

    Het is niet voor niets dat koffie zo’n populaire drank is. Het stofje cafeïne in koffie (en thee en energy drinks) geeft voor veel mensen een fijne energieboost. Het helpt je productiever te zijn en helderder te denken. Michael Pollan noemde het al in z’n boek This is Your Mind on Plants: veel werkgevers verschaffen hun werknemers deze drug kosteloos omdat het de mensen productiever en meer gefocust maakt. 

    In beperkte mate zou het hoge gehalte antioxidanten in koffie ook nog eens bevordelijk zijn voor je gezondheid.    

    Maar het is ook een verslavend goedje. Eenmaal gewend aan de voordelen van koffie is het voor veel mensen moeilijk om hun espresso of capuccino een dag (of langer) over te slaan. Er treedt immers bij cafeïne, net zoals bij veel andere verslavende middelen, al snel tolerantie op. Dan heb je dus steeds meer nodig voor hetzelfde effect. En dan hebben we het nog niet over de nadelen van cafeïne op je slaap. Of over de crash, want cafeïne zorgt voor een verhoogd cortisol-niveau, waardoor het je bij veelvuldig gebruik netto meer stress dan energie oplevert.

    Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor zwarte thee (waar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne per kopje in zit, vergeleken met koffie) en energy drinks. De ‘vleugels’ die je van laatstgenoemde krijgt zijn te danken aan de hoeveelheid cafeïne die tot 2 keer zo hoog is in vergelijking met een kop koffie.

    Waarom koffie (cafeïne) in combinatie met microdosing meestal geen goed is 

    Tot zover de voor- en nadelen van koffie en andere cafeïnehoudende drankjes. Maar hoe werkt dat dan in combinatie met het microdoseren?  

    Onze coaches, en ook het Microdosing Institute, raden aan om te minderen, of als dat lukt en je ervoor openstaat, helemaal te stoppen met cafeïne voordat je begint met microdoseren. 

    Koffie kan er namelijk voor zorgen dat je je onrustig voelt. Misschien zelfs wat opgefokt, zeker bij grotere hoeveelheden of bij mensen die daar extra gevoelig voor zijn. Dat is niet prettig tijdens het microdoseren, en kan zelfs uitvergroot worden als je je door een microdose meer bewust bent van subtiele verschillen in stemming. En ook microdosing kan je van een dosis extra energie voorzien, dat werkt dan simpelweg niet lekker samen met de stimulerende effecten van cafeïne. Je (oude) vriend cafeïne kan je dan in de weg zitten. 

    Daarnaast: ook de eerdergenoemde verhoogde stress die cafeïne je op termijn oplevert is geen goede combinatie tijdens het microdoseren. Grote kans namelijk dat je microdoseert om beter in je vel te zitten en juist mínder stress te ervaren.

    Het maakt bij bovenstaand advies overigens niet uit of je met truffels, LSD of een andere substantie microdoseert. 

    Microdoseren? Minder je cafeïne-inname ruim vantevoren

    Liever niet combineren dus op de dagen dat je een microdosing inneemt. Of in ieder geval niet in hoge hoeveelheden. En minstens zo belangrijk: stop of minder ruim op tijd, het liefst zo’n 6 tot 8 weken voordat je gaat microdoseren, met het drinken van koffie. 

    Ook opeens stoppen is niet altijd verstandig. Drink je dagelijks meerdere koppen koffie? Bouw het dan rustig af. Cold-turkey, dus in één keer stoppen, kan voor extra vervelende effecten zorgen. Je zou niet de eerste zijn die klaagt over flinke hoofdpijn tijdens het begin van je microdosing-traject, terwijl dit eigenlijk toe te schrijven is aan je lichaam wat protesteert tegen de plotselinge rem op je favoriete energiebooster. 

    Andere ontwenningsverschijnselen van cafeïne zijn een gejaagd, geïrriteerd gevoel of een wat korter lontje. Ook dat zijn geen fijne gevoelens om tijdens de eerste periode van je microdosing-tijd mee te moeten dealen.  

    Lukt het niet om op tijd af te bouwen en de inname van koffie/cafeïne te minderen voordat je begint met microdoseren? Wees je er dan van bewust dat als je je geïrriteerd of onrustig voelt, dat te maken kan hebben met de (na-)effecten van cafeïne! Het kan even duren voordat de receptoren en processen in je brein weer in balans zijn.

    Is het een enorm probleem als je toch koffie drinkt en gaat microdoseren? Niet per se, of niet voor iedereen. Ieder lichaam is uniek en kan anders reageren op een stof. Misschien werkt dit voor jou prima. Er zijn ook mensen die stellen dat het iets toevoegt aan hun microdosing ervaring. Dat lijkt wel om een minderheid te gaan. Vandaar ons advies.

    Cafeïnevrije (decafé) koffie of thee

    Als je toch van de smaak, gewoonte en gezondheidsvoordelen van je dampende kop koffie wilt blijven genieten, overweeg dan om je koffie te vervangen door decafé, cafeïnevrije koffie dus. Daar is vrijwel alle cafeïne uitgehaald, maar de gezondheidsbevorderende antioxidanten blijven wel bewaard.

    Ook kruidenthee (dus geen groene of zwarte thee) kun je zonder enige problemen drinken tijdens het microdoseren.

    Koffie van paddenstoelen

    De laatste tijd is de populairiteit van paddenstoelen-koffie flink toegenomen. Maar let op: hier zit in de meeste gevallen oploskoffie in, met cafeïne dus. Al kan het cafeïnegehalte wel lager zijn, ongeveer de helft van een kop koffie. Check dus goed de verpakking van je paddo-koffie voordat je deze toevoegt aan je microdosing-regime! Onze paddenstoelen koffie van London Nootropics bevat ook caffeine. Mensen die paddenstoelen koffie drinken ervaren dat ze minder caffeine nodig hebben door de unieke combinatie van caffeine en paddenstoelen zoals Lion's Mane en Cordyceps.

    Daarnaast wordt vaak een extract van geneeskrachtige paddenstoelen zoals cordyceps en chaga toegevoegd. Dan ben je dus – naast dat je cafeïne binnenkrijgt – ook nog eens aan het stacken. Hoewel stacken (het combineren van een microdosing substantie met adaptogene paddenstoelen) een interessante manier van microdoseren is, willen we de koffie-component eruit houden. Geen aanrader dus.

    Hoe zit dat met (rauwe) cacao? 

    Over deze combinatie,  microdoseren met de hart-openende effecten van rauwe cacao, zijn veel positieve geluiden. We schreven daar eerder een blog post (microdosing xp truffels en cacao) over.

    Microdosing als alternatief voor koffie

    Tot slot: als je goed kijkt naar de nadelen van koffie, dan kom je er misschien wel achter dat deze nadelen bij microdosing niet, of in veel mindere mate aanwezig zijn. 

    Terwijl veel van de positieve effecten die mensen ervaren bij microdosing, ook de effecten zijn die men zoekt in koffie/cafeïne. De belangrijkste overeenkomsten op een rijtje:

    • Meer focus, heldere geest
    • Meer energie
    • Meer creativiteit
    • Verhoogde productiviteit

    Om deze redenen is het voor veel mensen niet moeilijk om van de koffie af te blijven als zij eenmaal hun microdosing-routine hebben gevonden. 

    Hopelijk heeft dit artikel je wat meer inzicht gegeven over de do’s, dont’s en waarom van de combinatie koffie en microdosing. 

    Heb je toch nog vragen? Kijk dan ook eens op onze pagina met veelgestelde vragen, of stuur ons een mail! We helpen je graag.

     

     

     

     

    Hierbij bevestig ik dat ik ouder dan 18 jaar ben. Wij verkopen uitsluitend producten voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar.