Zo kies je een microdosing protocol

Zo kies je een microdosing protocol

Hoe vaak moet ik microdoseren? Er zijn inmiddels 6 verschillende doseerschema's oftewel microdosing protocollen. Het Microdosing Institute (ook bekend als Microdosing.nl) heeft de voor- en nadelen van elk protocol in kaart gebracht. We delen ze hieronder graag met je.

De 6 microdosing protocollen - welke past het beste bij jou?

“Hoe vaak moet ik microdoseren?” Dit vragen veel beginnende en zelfs gevorderde microdosers zich af. Er zijn inmiddels zes verschillende doseerschema's - oftewel microdosing protocollen. Microdosing Institute heeft de voor- en nadelen van elk protocol in kaart gebracht. We delen ze graag met je.

1. Fadiman microdosing protocol

Heb je geen of weinig ervaring met microdosing? Dan is het protocol van James Fadiman wellicht een goed uitgangspunt voor je eerste microdosing experiment. Dit gaat uit van een driedaagse cyclus, die je 4 tot 8 weken lang volgt. De eerste dag is een microdosing-dag, gevolgd door een overgangsdag waarin je de effecten van je microdose wellicht nog steeds in enige mate voelt. De derde dag is een normale dag, waarop je kunt reflecteren op hoe een microdose-dag voor je werkt ten opzichte van een dag waarop je geen effecten meer waarneemt. Probeer dit microdosing-schema minimaal een maand om te ervaren of het iets voor jou is. 

DAG 1: Microdosing dag

DAG 2: Overgangsdag / Transitiedag

DAG 3: Normale dag / Reflectiedag

DAG 4: Microdosing dag

DAG 5: Cyclus vervolgen voor 1 á 2 maanden

RESET: 2 tot 4 weken rust

2. 'Two days a week' fixed microdosing protocol 

Het Fadiman protocol kan soms wat lastig zijn voor sommige mensen, omdat de microdose dagen elke week veranderen. Wanneer dat voor jou het geval is, kies dan twee vaste dagen in de week die het beste passen in jouw leven.

DAG 1: Microdosing dag op een dag naar keuze

DAG 2: Overgangsdag / Transitiedag

DAG 3: Normale dag / Reflectiedag

DAG 4: Microdosing dag op een dag naar keuze. Houd minimaal 1 dag tussen de microdosing dagen

CYCLUS:  vervolgen voor 1 á 2 maanden

RESET: 2 tot 4 weken rust

3. 'Om de dag' Microdosing Institute protocol

Dit protocol is in het leven geroepen door Microdosing Institute. Mensen die microdoseren voor medische doeleinden zoals depressie, (sociale) angstklachten, ADHD, ADD, migraine of clusterhoofdpijn hebben er vaak baat bij om volgens dit protocol ‘om de dag' te microdoseren.

DAG 1: Microdosing dag

DAG 2: Overgangsdag / Transitiedag

DAG 3: Microdosing dag

DAG 4: Overgangsdag / Transitiedag

CYCLUS: vervolgen voor 1 á 2 maanden

RESET: 2 tot 4 weken rust 

4. 'Intuïtief microdoseren' protocol

Binnen dit protocol besluit je intuïtief wanneer je wilt microdoseren. De enige regel is dat je altijd minimaal één dag tussen de microdoseringen in laat zitten. De reden hiervoor is dat je de dag na een microdosering wat tolerantie voor het middel hebt opgebouwd. Op zo’n dag is microdoseren dus nauwelijks effectief. Mensen die het Fadiman protocol een keer hebben gevolgd, stappen veelal over op een meer intuïtieve manier van microdoseren. Men zet microdosing in wanneer het hen uitkomt, of wanneer ze er zin in hebben.

5. Stamets 'stacking lion’s mane' protocol

Paul Stamets is een wereldberoemde Amerikaanse mycoloog, auteur en voorvechter van medicinale paddenstoelen. Hij ontwikkelde en testte een nieuwe microdosing formule. De combinatie van een lage dosis psilocybine, een niacine flush (vitamine B3) en de bijzondere paddenstoel lion’s mane heeft volgens hem een positieve, duurzame uitwerking op het gedrag en de groei van hersencellen (neuroplasticiteit). Het stapelen van de verschillende substanties noemt hij ‘stacking’. Dit protocol is ontwikkeld in de combinatie: Lion’s mane, psilocybine en Vitamine B3/Niacine.

Kijk bij Microdosing Institute voor meer informatie over hoeveelheden. Stacking zou het meest efficiënt werken als je dit '4 days on, 3 days off' schema aanhoudt:

DAG 1 t/m 4: Stacking Lion’s mane, psilocybine en niacine

DAG 5 t/m 7: Rust (of alleen Lion’s mane)

DAG 1 t/m 4: Stacking Lion’s mane, psilocybine en niacine

DAG 5 t/m 7: Rust (of alleen Lion’s mane)

CYCLUS: Maximaal 1 maand

RESET:  2 tot 4 weken rust

6. 'Nightcap' microdosing protocol

Sommige mensen ervaren wat vermoeidheid tijdens het microdoseren van truffels of paddenstoelen. Onder die groep zijn er relatief veel mensen die er baat bij hebben als zij de truffels of paddenstoelen om de dag innemen voor het slapen gaan, om vervolgens van een goede nachtrust te genieten. Bij voorkeur minimaal een uur tot een paar uur voor het slapen innemen. Mensen die dit protocol aanhouden geven aan levendige dromen te hebben, en meer uitgerust en helderder wakker te worden.

Ook met een extract van de bijzondere plant B. caapi en de San Pedro cactus wordt soms op deze manier gemicrodoseerd. Dit protocol houd je maximaal 1 tot 2 maanden aan. Daarna dien je 2 tot 4 weken rust nemen, om lichaam en geest een reset te gunnen.

DAG 1: Microdosing ‘nightcap’ avond

DAG 2: Overgangsdag / Transitiedag

DAG 3: Microdosing ‘nightcap’ avond

DAG 4: Overgangsdag / Transitiedag

CYCLUS: vervolgen voor 1 á 2 maanden

RESET: 2 tot 4 weken rust 

Welk microdosing protocol past bij jou?

Welk microdosing protocol het beste bij jou past is een kwestie van zelfonderzoek. Geef het minimaal één tot twee maanden de kans, dat is veel nuttiger dan tussentijds een ander protocol proberen. Ons team is nog steeds van mening dat je het best kunt starten met het ‘Fadiman protocol’ of  het ‘2 dagen in de week protocol’. 

Deze twee protocollen zijn het meest geschikt om voor jezelf helder te krijgen wat microdosing voor jou kan doen. Daarbij speelt de pauze tussen de microdoseringsdagen een rol: dit is een goede reflectiedag die je in staat stelt het contrast te ervaren tussen een gewone dag en een microdosingdag.

  • Kun je wel wat begeleiding gebruiken met het maken van keuzes zoals:
  • Welke substantie past het best bij mij?
  • Welk protocol is voor mij het meest passend in mijn levenssituatie?
  • Hoe vind ik mijn ‘sweet spot’, mijn ideale dosis?
  • Hoe haal ik het maximale uit mijn microdosing ervaring?

De online begeleiding door het coaching team van Microdosing Institute kan je hierbij helpen. Dit kan ook online via een Zoom consult.

 

Hierbij bevestig ik dat ik ouder dan 18 jaar ben. Wij verkopen uitsluitend producten voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar.