• Gratis verzending binnen NL boven € 40
 • Binnen 1 werkdag verzonden
 • Gratis verzending binnen EU vanaf € 150

  Wat is een cacao ceremonie? Alles wat je moet weten

  Wat is een cacao ceremonie? Alles wat je moet weten

  Een cacao ceremonie is een bijzondere gelegenheid waarbij mensen samenkomen om bewust een speciale vorm van cacao te drinken. In plaats van de gewone (warme) chocolademelk die veel mensen kennen, wordt voor een ceremoniële cacao vaak gebruikgemaakt van rauwe, ongezoete cacao. De ceremonie is vaak meer dan alleen het drinken van cacao. Het omvat vaak het creëren van een rustige, respectvolle ruimte en het stellen van intenties voor de bijeenkomst. Tijdens de ceremonie wordt de cacao bewust gedronken, wat betekent dat deelnemers de tijd nemen om de smaak te waarderen en te voelen hoe de cacao hun lichaam beïnvloedt. Vaak is dans, zang of meditatie ook onderdeel van een cacao ceremonie. Cacao wordt vaak gezien als ‘hart opener’, het zou kunnen zorgen voor meer verbinding met jezelf of anderen.

  Korte geschiedenis van cacaoceremonies

  De cacao ceremonie heeft diepe wortels in oude Meso-Amerikaanse beschavingen, met name onder de Azteken en Maya's, waar cacao werd beschouwd als een heilige drank met spirituele en genezende eigenschappen. In deze culturen werd cacao als kostbaar beschouwd, vaak gereserveerd voor rituelen, religieuze ceremonies en belangrijke gebeurtenissen.

  Voor de Azteken was xocolātl (de naam voor hun cacaodrank) niet alleen een bijzondere delicatesse, maar ook een symbool van welvaart en spirituele betekenis. Cacao werd daarom vaak gebruikt in huwelijksceremonies, als offer aan goden en als bijzonder middel om energie en kracht op te wekken.

  Bij de Maya's speelde cacao ook een belangrijke rol in ceremonies. Zij zagen het als een brug naar de goden. Cacao werd niet alleen gedronken, maar ook gebruikt in rituele wierook en bij offers aan goden.

  Met de komst van de Europese kolonisten in de 16e eeuw maakte cacao zijn intrede in Europa, waar het aan populariteit won als drank voor de elite.

  Tegenwoordig is de cacao ceremonie een opnieuw opgekomen traditie, waarbij mensen wereldwijd de oude praktijken eren en aanpassen met hedendaagse elementen en behoeften, zoals ontspanning, zelfontdekking en gemeenschapsvorming. In de conscious community zijn cacao ceremonies dan ook erg populair.

  Soms is cacao onderdeel bij ecstatic dance of wordt het gecombineerd met (moderne) onderdelen uit de tantra-traditie.

  Waarom meedoen aan een cacao ceremonie?

  Er zijn verschillende redenen om mee te doen aan zo'n ceremonie, zoals het ervaren van ontspanning, het openen van hun hart, en het verkennen van innerlijke rust. Of het verbinden met anderen.

  Mensen kiezen voor cacao ceremonies vanwege de ervaring van verbinding, zowel met zichzelf als met anderen. De cacao wordt beschouwd als een soort spirituele bondgenoot die kan helpen bij het openen van het hart en het bevorderen van mindfulness. Het is een manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte, stil te staan bij het moment, en een diepere verbinding te voelen met zichzelf en de mensen om hen heen.

  Wat kan ik verwachten bij zo’n ceremonie? 

  Ga je meedoen aan een cacao ceremonie en ben je benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Logisch! Hoewel iedere ervaring weer anders is, nemen we je zo goed als mogelijk mee om je te helpen bij de voorbereiding. Je kunt vantevoren ook altijd vragen stellen aan diegene die de ceremonie begeleidt. 

  De eerste tip als je een ceremonie bijwoont, is om al je verwachtingen thuis te laten. Keer terug naar het lege doek van je pure wezen, waar je hart en geest wijd open staan. 

  Eet twee uur voor de cacaoceremonie een lichte, voedzame maaltijd en breng wat tijd in de natuur door om je te verbinden met een intentie of vraag waar je misschien inzicht in wilt krijgen. Mediteer eventueel wat en let op je ademhaling.

  Cacaoceremonies zijn veilige, koesterende ruimtes waar iedereen wordt aangemoedigd om alles te zeggen wat hij of zij wil. De ervaringen van sommige mensen met Moeder Cacao zijn transformerend, anderen kunnen een paar keer bij haar zitten voordat ze een opening in hun hart voelen. Zet jezelf niet onder druk om je op een bepaalde manier te voelen - dit gaat over totale acceptatie van waar je bent op je eigen reis, en anderen liefhebben voor waar ze ook zijn.

  Wanneer je de ceremonieruimte binnengaat, kan er een offer in het midden van de cirkel liggen waar je een kristal, bloem, briefje of iets anders van betekenis voor je neer kunt leggen. Je kunt er ook voor kiezen om dit voorwerp bij je te houden en er tijdens de ceremonie mee te werken, zoals een kristal.

  Tijdens de ceremonie kunnen er emoties naar boven komen. Je wordt tijdens de reis bijgestaan door liefdevolle begeleiders die je kunnen helpen en vragen kunnen beantwoorden die je voor of na de ceremonie hebt.

  → Bestel ceremoniële cacao 

  Zijn er ook bijwerkingen of risico's?

  Bij het deelnemen aan cacao ceremonies zijn er enkele dingen om op te letten als het gaat om mogelijke bijwerkingen. Hoewel cacao over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen minder prettige effecten veroorzaken. 

  Een aantal mogelijke bijwerkingen of negatieve effecten die kunnen optreden als je meedoet aan een cacaoceremonie:

  Maagklachten: Cacao bevat stimulerende stoffen (cafeïne en theobromine), waardoor sommige mensen milde maagklachten kunnen krijgen. Het kan helpen om vooraf licht te eten en goed gehydrateerd te blijven.

  Hoofdpijn: Bij sommige mensen kan cacao hoofdpijn veroorzaken. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voor, tijdens en na de ceremonie om gehydrateerd te blijven.

  Energie: Cacao kan je energieniveau beïnvloeden. Sommige mensen ervaren een toename van energie, terwijl anderen zich juist meer ontspannen voelen. Let op hoe je lichaam reageert.

  Emotionele reacties: Cacao staat bekend om het openen van emotionele ruimte. Soms kunnen (onverwerkte) heftige emoties naar boven komen. Dit kan zowel positief als uitdagend zijn. Probeer je niet krampachtig vast te houden en accepteer wat zich aandient. Je kunt ook altijd de hulp van een begeleider inschakelen als je een moeilijk moment ervaart.

  Voor wie is een cacao ceremonie niet geschikt?

  Zwangerschap: Zwangere vrouwen wordt vaak geadviseerd om cacao met mate te consumeren vanwege de stimulerende eigenschappen.

  Hartproblemen: Mensen met ernstige hartproblemen moeten voorzichtig zijn vanwege de effecten van cacao op de bloedsomloop.

  Psychiatrische aandoeningen: Personen met bepaalde psychiatrische aandoeningen moeten voorzichtig zijn, omdat cacao emotionele reacties kan versterken.

  Medicatie: Als je medicijnen gebruikt, is het raadzaam om met je huisarts of zorgverstrekker te overleggen, omdat cacao mogelijk kan interacteren met bepaalde medicijnen.

  Hoe verschilt ceremoniele cacao van ‘gewone’ cacao?

  Ceremoniële (of ‘rauwe’) cacao verschilt op verschillende manieren van gewone cacao, waaronder in oorsprong, verwerking en gebruik. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

  Soort cacaobonen

  Gewone cacao: Komt vaak van verschillende cacaobonen en kan onderhevig zijn aan een mengproces om een consistente smaak te bereiken.

  Ceremoniële cacao: Wordt vaak gemaakt van hoogwaardige, rauwe cacaobonen die met zorg zijn geselecteerd om hun pure en onveranderde eigenschappen te behouden.

  Verwerking

  Gewone cacao: Ondergaat vaak een sterkere bewerking, waaronder het roosteren van de bonen. Maar ook de toevoeging van suiker en melk, en andere verwerkingen voor commercieel gebruik zijn typisch voor cacao en chocolade-bevattende dranken.

  Ceremoniële cacao: Hier is sprake van minimale bewerking om de natuurlijke smaak en eigenschappen te behouden. De cacao is vaak ongezoet en ongeroosterd.

  Toevoegingen

  Gewone cacao: Kan suiker, melk, smaakstoffen en andere toevoegingen bevatten om de smaak te verbeteren.

  Ceremoniële cacao: Wordt vaak puur gedronken. Dus zonder toevoegingen, om een zuivere, pure smaak te behouden.

  Intentie en ritueel

  Gewone cacao: Wordt vaak meer casual geconsumeerd, zonder specifieke intentie of ritueel.

  Ceremoniële cacao: Wordt met aandacht gedronken, vaak in een speciale setting en met een bewuste intentie zoals meditatie, zelfreflectie of spiritueel werk.

  Kwaliteit

  Gewone cacao: Kan variëren in kwaliteit en wordt vaak geproduceerd voor massaconsumptie. Vaak niet duurzaam geteeld en bij de teelt en productie van cacao kunnen mensen slecht zijn behandeld. 

  Ceremoniële cacao: Streeft naar hoogwaardige, biologische en duurzame bronnen om de zuiverheid van de cacao te waarborgen. Ook is het belangrijk dat deze cacao zogenaamd ‘slaafvrij’ is geproduceerd.

  Het belangrijkste verschil ligt in het bewuste gebruik van ceremoniële cacao als een spirituele tool. Het gebruik van gewone cacao meer gericht is op alledaags genot en culinaire toepassingen.

  Begeleide cacao ceremonies

  Er worden over de hele wereld begeleide cacaoceremonies gehouden. Vaak zijn het ervaren begeleiders die zo’n ceremonie organiseren. Heb je twijfels of vind je het spannend? Vraag dan in je netwerk naar ervaringen van anderen. Hoe was het voor hen? Voelde zij zich veilig en gedragen? Of neem vantevoren even contact op met de organisatoren. 

  Ceremoniële kwaliteit cacao kopen?

  In ons assortiment vind je verschillende soorten hoge kwaliteit, ceremoniële cacao van het merk Pure Kakaw. 

  Wil je microdoseren met cacao? Dan is de Pure Cacao Stack Starter Pack een goede keuze. Hiermee kun je direct aan de slag.

  Een andere mooie combinatie is die van cacao en adaptogene paddenstoelen. In het Mushroom Cacao Heart worden maarliefst 4 medicinale paddenstoel-soorten gecombineerd met de hoogste kwaliteit rauwe cacao. Een hart is voldoende voor een ceremoniële dosis, of twee casual dosissen.😀

  → Bestel ceremoniële cacao 

   

  Hierbij bevestig ik dat ik ouder dan 18 jaar ben. Wij verkopen uitsluitend producten voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar.