• Gratis verzending binnen NL boven € 40
 • Binnen 1 werkdag verzonden
 • Gratis verzending binnen EU vanaf € 150

  Onderzoek: mensen met ADHD ervaren meer mindfulness door microdosing

  Onderzoek: mensen met ADHD ervaren meer mindfulness door microdosing

  Uit recent onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt dat mensen met ADHD die microdoseren, meer mindfulness ervaren. Mindfulness is een staat van bewuste aandacht op het huidige moment, zonder oordeel. Het houdt in dat je je volledig richt op wat er nu gebeurt, met een open en accepterende houding ten opzichte van je gedachten, gevoelens en de omgeving om je heen. De onderzoekers hebben 233 mensen met ADHD of vergelijkbare symptomen onderzocht. Deze mensen hadden al besloten om te beginnen met microdoseren. De onderzoekers hebben informatie van hen verzameld twee weken en vier weken nadat ze waren gestart met het onderzoek.

  Eerder onderzoek naar microdosing en ADHD

  Het is niet het eerste onderzoek naar microdosing en ADHD. Eerder publiceerde hetzelfde team van wetenschappers, verbonden aan de afdeling neuropsychologie en psychofarmacologie en faculteit psychologie en neurowetenschappen, resultaten waaruit bleek dat microdoseren kan leiden tot verbeteringen in de ADHD-symptomen en het welzijn bij volwassenen met ADHD die op eigen initiatief microdoseerden.

  PhD-student Eline Haijen leidde dit onderzoek. Microdosing Institute nam eerder een podcast met Eline op waarin de onderwerpen microdosing en ADHD, welzijn, cognitie en emoties entraal staan:

  Doel van het onderzoek

  In het nieuwe onderzoek wilden de onderzoekers begrijpen wat er gebeurt als mensen met ADHD of ernstige ADHD-symptomen gedurende vier weken microdoseren. Ze keken specifiek naar hoe dit de manier waarop mensen denken en hun persoonlijkheid beïnvloedt. 

  De onderzoekers dachten dat na die vier weken mensen misschien meer mindful zouden worden, en dat sommige eigenschappen zoals verantwoordelijkheid nemen, vriendelijkheid, en openheid zouden toenemen. 

  Aan de andere kant dachten ze dat angstige gevoelens zouden verminderen. Ze wilden ook weten of het nemen van normale ADHD-medicijnen of andere gezondheidsproblemen invloed hadden op de resultaten van de microdosering.

  Opzet van het onderzoek

  Er werd een online onderzoeksmethode gebruikt om deelnemers te meten voordat ze begonnen met microdosering en 2 en 4 weken later. 

  De onderzoekers gebruikten bevestigde vragenlijsten waarin deelnemers zelf rapporteerden. Hiermee keken ze naar mindfulness (met de uit 15 vragen bestaande Five Facet Mindfulness Questionnaire) en persoonlijkheidseigenschappen (met de 10 vragen tellende versie van het Big Five Inventory) op drie verschillende momenten.

  De deelnemers gebruikten verschillende substanties om te microdoseren, de ruime meerderheid (77,8%) deed dit met paddo's of truffels. Een overzicht:

  • Psilocybine-bevattende paddenstoelen of magic truffels (77,8%)
  • Nieuwe lysergamides (1P-LSD, ALD-52) (12%)
  • LSD (9,5%)
  • Ayahuasca (0,9%)

  Resultaten

  Samenvattend heeft het recente onderzoek positieve veranderingen gevonden in mindfulness, met name in het kunnen beschrijven van gedachten en het niet veroordelen van innerlijke ervaringen, evenals in het persoonlijkheidskenmerk neuroticisme na 4 weken van microdosering  in vergelijking met het beginpunt bij volwassenen met ADHD of ernstige ADHD-symptomen. 

  Deze positieve veranderingen kunnen te maken hebben met de positieve eigenschappen van microdosering bij deze groep mensen. 

  Wel zeggen de onderzoekers dat er meer onderzoek nodig is. Het gaat om een relatief kleine groep en er werd gebruik gemaakt van zelf rapportage. Ook was er geen controlegroep die niet microdoseerde. Meer onderzoek, waarbij mogelijk een placebo wordt gebruikt, zijn dan ook nodig om deze bevindingen te bevestigen.

   

  Hierbij bevestig ik dat ik ouder dan 18 jaar ben. Wij verkopen uitsluitend producten voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar.