• Gratis verzending binnen NL boven € 40
 • Binnen 1 werkdag verzonden
 • Gratis verzending binnen EU vanaf € 150

  Recente studie toont positieve effecten van Lion's Mane op hersenen en geheugenfunctie

  Recente studie toont positieve effecten van Lion's Mane op hersenen en geheugenfunctie

  Een recent onderzoek toont aan dat actieve bestanddelen in Lion's Mane paddenstoelen neurogenese (het ontstaan van nieuwe cellen) kunnen bevorderen en het geheugen kunnen verbeteren. Preklinische studies melden dat de verbinding een aanzienlijke invloed had op neurale groei en verbeterde geheugenvorming.

  Lion’s Mane in de traditionele Chinese geneeskunde

  Lion's Mane paddenstoelen worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om een reeks kwalen te behandelen en de algemene gezondheid te bevorderen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt aangenomen dat Lion's Mane verschillende voordelen heeft, waaronder het stimuleren van het immuunsysteem, het verbeteren van de spijsvertering en het bevorderen van mentale helderheid.

  Tegenwoordig wordt Lion's Mane nog steeds gebruikt in de traditionele geneeskunde in vele delen van Azië, en de potentiële voordelen voor de gezondheid zijn de afgelopen jaren onderwerp geweest van wetenschappelijk onderzoek. Een recente studie laat nu ook positieve effecten van Lion's Mane zien op hersenen en geheugenfunctie.

  Hieronder volgen enkele voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek dat de afgelopen jaren in verband is gebracht met het gebruik van Lion's Mane.

  Lion's Mane en het geheugen (cognitieve functie):

  In een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek onder 50- tot 80-jarigen met lichte cognitieve stoornissen, verbeterde het innemen van een Lion's Mane supplement de cognitieve functie scores in vergelijking met de placebogroep (Mori et al., 2008).

  In een onderzoek met 30 vrouwen van 40-60 jaar verbeterde Lion's Mane suppletie gedurende vier weken het visuele herkenningsgeheugen (Nagano et al., 2010).

  Zenuwregeneratie:

  In een studie van ratten met zenuwschade bleek Lion's Mane extract de zenuwregeneratie te bevorderen en het functionele herstel te verbeteren (Wong et al., 2011).

  In een studie van menselijke zenuwcellen in vitro bleek Lion's Mane extract de uitgroei van neurieten te bevorderen, een sleutelproces in zenuwregeneratie (Zhang et al., 2017).

  Immuunfunctie:

  In een studie van muizen met een verzwakt immuunsysteem bleek Lion's Mane extract de productie van immuuncellen te verhogen en de immuunfunctie te verbeteren (Liu et al., 2017).

  In een ander onderzoek bleek dagelijkse inname van Lion's Mane paddenstoelensoep gedurende vier weken de activiteit van zogenaamde 'natural killer' cellen te verhogen, een type immuuncel dat infecties en tumoren bestrijdt (Kuo et al., 2020).

  Ontsteking:

  In een studie bij ratten met colitis ulcerosa (darmontsteking) bleek Lion's Mane extract de ontsteking te verminderen en de schade aan het longweefsel te verbeteren (Chen et al., 2018).

  In een studie met menselijke deelnemers met colitis ulcerosa bleek dagelijkse consumptie van Lion's Mane paddenstoel poeder gedurende 12 weken ontstekingsmarkers te verminderen (Wang et al., 2020).

  Een van de meest recente studies is uitgevoerd door wetenschappers van het Queensland Brain Institute in Australië, onder leiding van professor Frederic Meunier. De studie had tot doel de potentiële neuroprotectieve effecten te onderzoeken van verbindingen gevonden in de paddenstoel Hericium erinaceus. Zij testen deze verbindingen in celculturen en ontdekten dat zij de groei van nieuwe zenuwcellen kunnen bevorderen en bestaande cellen tegen schade kunnen beschermen.

  De studie werd gepubliceerd in het Journal of Neurochemistry van februari 2023.

  Hoe Lion's Mane zenuwgroeifactor (NGF) stimuleert

  Lion's Mane paddenstoelen (Hericium erinaceus) bevatten verbindingen die erinacines en hericenones worden genoemd en waarvan is vastgesteld dat ze de productie van zenuwgroeifactor (NGF) in de hersenen bevorderen. NGF is een eiwit dat de groei, het onderhoud en het overleven van zenuwcellen helpt regelen. En is daarom belangrijk voor de ontwikkeling en functie van ons zenuwstelsel.

  Wat is neurogenese?

  Neurogenese is het proces van aanmaak van nieuwe neuronen in de hersenen, en speelt een cruciale rol in verschillende aspecten van de hersenfunctie, waaronder leren, geheugen en stemmingsregulatie. In dierstudies is aangetoond dat Lion's Mane paddenstoelen de neurogenese bevorderen, wat suggereert dat ze soortgelijke effecten kunnen hebben op mensen.

  Hoe profiteren we van neurale groei?

  Neurale groei, ook bekend als neurogenese, verwijst naar het proces van het aanmaken van nieuwe neuronen in de hersenen. Er zijn verschillende potentiële voordelen van neurale groei, waaronder:

  Beter leren en geheugen

  De aanmaak van nieuwe neuronen in de hippocampus, een hersengebied dat cruciaal is voor leren en geheugen, is in dierstudies in verband gebracht met een verbeterde cognitieve functie.

  Stemmingsregulatie

  Neurale groei in de hippocampus is ook in verband gebracht met verbeterde stemmingsregulatie en verminderde symptomen van depressie en angst.

  Herstel van hersenletsel

  Neurale groei kan de hersenen helpen herstellen van letsel door de vorming van nieuwe verbindingen tussen neuronen te bevorderen.

  Vertraagd begin van leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang

  Men denkt dat leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang gedeeltelijk te wijten is aan een afname van de neurale groei. Het bevorderen van neurale groei door beweging, cognitieve stimulatie, en mogelijk supplementen zoals Lion's Mane paddenstoelen, kan helpen het begin van cognitieve achteruitgang te vertragen.

  In het algemeen is neurale groei belangrijk voor het behoud van de gezondheid en functie van de hersenen. Strategieën die neurale groei bevorderen, zoals lichaamsbeweging, cognitieve stimulatie en mogelijk supplementen zoals Lion's Mane paddenstoelen, kunnen een breed scala aan voordelen hebben voor de hersenfunctie en uw algehele gezondheid.

  Lions Mane voor neurodegeneratieve cognitieve stoornissen 

  Naast hun werk aan erinacines hebben professor Meunier en zijn team ook de effecten bestudeerd van andere verbindingen in Lion's Mane paddenstoelen, waaronder pruikzwam (Hericium erinaceus) en beta-glucanen. Deze verbindingen blijken neuroprotectieve, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen te hebben.

  Dit zijn aandoeningen die resulteren in een progressief verlies van de hersenfunctie, met gevolgen voor het geheugen, het denken en het gedrag. De ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington zijn voorbeelden van neurodegeneratieve aandoeningen.

  Naast de effecten op het geheugen en de cognitieve functie, zijn van Lion's Mane paddenstoelen ook potentiële neuroprotectieve en ontstekingsremmende effecten ontdekt. Deze eigenschappen kunnen de progressie van neurologische aandoeningen zoals hierboven genoemd helpen voorkomen of vertragen.

  De toekomst ziet er rooskleurig uit

  De identificatie van deze nieuwe actieve bestanddelen in Lion's Mane paddenstoelen vormt een interessante  ontwikkeling op het gebied van natuurlijke supplementen voor de gezondheid van de hersenen, en verder onderzoek is nodig om hun werkingsmechanismen en mogelijke therapeutische toepassingen volledig te begrijpen. 

  Niettemin maken de neuroprotectieve en neurogene effecten van Lion's Mane het tot een veelbelovend natuurlijk supplement voor het bevorderen van de gezondheid van de hersenen. Wij kijken ernaar uit de optimale dosering en duur van de supplementatie van dit natuurlijke supplement te onderzoeken en te bepalen. 

  Het is belangrijk op te merken dat Lion's Mane in deze context niet wordt gebruikt als een microdosering. Om de potentiële voordelen van deze functionele paddenstoel te ervaren zijn consistente hoge doses Lion's Mane nodig. Hij heeft geen psychoactieve effecten die je tijdens het gebruik kunt ervaren. Toch voegen sommige mensen Lion's Mane toe aan hun microdosering routine. Wij noemen dit stacking (stapelen), ook bekend als de Paul Stamets Stack

  We zijn altijd benieuwd naar je ervaringen. Stuur ons gerust je review over het combineren van Lion's Mane met truffels.

   

   

   

  Hierbij bevestig ik dat ik ouder dan 18 jaar ben. Wij verkopen uitsluitend producten voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar.